Hoe overleef jij de start van het nieuwe schooljaar?

Wil je de start van het schooljaar goed inzetten? Lees dan nu enkele tips en tricks om het schooljaar tot een goed einde te brengen!

Calendar icon16 augustus 2021

Vind een kwalitatief kot dicht bij je school

Wanneer je pendelt, kan je veel tijd verliezen onderweg. Tijd die je beter kan spenderen om te leren, wat slaap in te halen of om van je jeugd te genieten. Hoe overleef je anders die lessen om 8.15u? Het is bovendien altijd leuk om vrienden bij je op kot uit te nodigen om samen te studeren of je te amuseren. Daarom is het belangrijk dat je dicht bij je school verblijft. Wanneer dit niet het geval is, kijk je best even of je op kot kan gaan.

Let er wel op dat je een kwalitatieve studentenkamer huurt waar je je echt kan ontspannen. Je zal hier namelijk veel tijd doorbrengen en het schooljaar zelf is al stresserend genoeg. Extra stress kan je dus best vermeiden.
 

Ken je vakken

Begin je aan het schooljaar maar heb je geen idee wat jouw vakken juist inhouden? Dan sta je al achter. Van zodra je toegang hebt tot je studenten account, maak je best een kort overzicht van al je vakken. In dit overzicht verwerk je het aantal studiepunten, de vorm van het examen (bijvoorbeeld: open boek, gesloten boek, multiple choice, …) Zo weet je exact welke vakken vooral jouw aandacht verdienen en kan je je perfect voorbereiden op je examens.

Alle leerkrachten zeggen het, maar lees die ECTS-fiches. Het zou je verbazen hoe vaak je hier examenvragen van kan afleiden. In de ECTS-fiches staat namelijk exact wat de leerdoelen zijn van het vak en wat de leerkracht van je verwacht. Zeker lezen dus!
 

Koop je boeken niet op de eerste dag

Deze tip hoor je niet veel, maar is goud waard. Letterlijk. Scholen geven je regelmatig een lijst mee waarin staat welke boeken wel of niet verplicht zijn. Deze lijsten kloppen jammer genoeg niet altijd. Daarom wacht je best met het aankopen van je boeken en cursussen tot je deze echt eens moet gebruiken in de lessen. Zo vermeid je dat je honderden euro’s uitgeeft aan boeken die je niet nodig hebt.
 

Verkoop en koop je boeken via Facebookgroepen

Wanneer je je boeken goed behandelt kan je deze gewoon doorverkopen! Als student is elk centje welkom. De meeste scholen hebben daarom Facebookgroepen waar je je oude schoolboeken kan verkopen aan andere studenten. Let er wel op dat je de juiste editie aankoopt. Het kan zijn dat het vak dat je volgt veranderd is tegenover vorig/de komende jaren. Dit controleer je best aan de hand van de ISBN-nummers.
 

Wees ordelijk en plan

Neen, we zeggen dit niet om de boze mama te spelen. Wanneer je je organiseert heb je minder kans om belangrijke notities kwijt te spelen, belangrijke deadlines te missen en zo verder. Daarom is het belangrijk dat je je cursussen in een map steekt en je notities meteen verwerkt. Laat je boeken en cursussen ook niet overal rondslingeren. Voorzie een plekje waar je al je boeken en cursussen overzichtelijk kan verzamelen. Zo verdwijnen deze nooit onder je bed.

In de lagere school gebruikte je altijd een agenda. Dit is voor een reden. Een schoolagenda zorgt er namelijk voor dat je al jouw deadlines overzichtelijk kan inplannen. Er is namelijk niets zo pijnlijk als een belangrijke deadline missen die je punten beïnvloedt. En nee, dat A4tje dat vanonder in je rugzak en later in de prullenbak belandt, zal je niet redden.

BONUSTIP: je hebt ook agenda’s die aandacht besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Met leuke quotes, vragen en opdrachten, bijvoorbeeld de agenda van A Student. Dit kan plannen veel aangenamer maken.
 

Plan studiemomenten op voorhand in

Spreek eens met vrienden af om samen naar de bib te gaan of blokkeer een paar uur per week in je agenda om te studeren. Dit helpt je om prioriteiten te stellen en je studietijd te bewaken. Het is namelijk verleidelijk om je studieplannen uit te stellen om iets met vrienden te gaan doen. Door deze momenten wekelijks in te plannen en te bewaken zorg je ervoor dat je werk niet ophoopt tot de week voor je examens.

Verzamel samenvattingen 

Wanneer je je boeken en cursussen bijeen legt, zal je wel denken: “Hoe ga ik dit ooit geleerd krijgen?” Het antwoord: dat moet niet! Als je door het jaar heen samenvattingen verzamelt, kan je makkelijk de belangrijkste informatie uit die encyclopedieën van boeken leren.

Je kan deze samenvattingen zelf maken, maar ook uitdelen onder vrienden/per klas of kopen op sites zoals Stuvia. Het is wel aangeraden om zoveel mogelijk samenvattingen zelf te maken. Zo ben je zeker dat de leerstof niet veranderd is tegenover vorige jaren en kan je de samenvatting op jouw maat maken.
 

Maak altijd een back-up van je documenten

Stel je voor: je hebt al je notities, portfolio’s, samenvattingen en thesissen op je laptop staan wanneer deze opeens crasht. Al je werk is weg en je kan helemaal opnieuw beginnen. Jammer genoeg maken veel studenten dit mee. Zorg er daarom voor dat je een back-up hebt van al je belangrijkste documenten.
 

Schrijf je in bij een studentenclub

Studentenclubs zijn vooral gekend voor de wilde feestjes en gekke dopen. Toch doen studentenclubs veel meer dan dat. Veel studentenclubs organiseren zo studeersessies en kunnen je helpen met jouw studies. Je leert namelijk veel andere studenten kennen die iets te maken hebben met jouw richting. Door deel uit te maken van een studentenclub, creëer je dus een vangnet van leuke mensen die je zullen helpen met je studies en je ontspanning. 
 

Conclusie

De start van het schooljaar is altijd spannend. Je krijgt namelijk veel nieuwe informatie, je wilt er voor al je examens zeker door zijn en je hoopt veel nieuwe mensen te leren kennen. Vergeet vooral niet te genieten van je studententijd. Eens met je vrienden weggaan zal je examens zeker niet verpesten zolang je regelmatig tijd maakt om te studeren.
 

Overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.